17 mai

– Klä dig i bröllopskläder, sa min dotter.

Och det borde jag verkligen ha gjort. I mina vita byxor och skjorta kände jag mig lite underklädd. Redan när jag steg av flygtåget vid Oslo centralstation möttes jag av kvinnor i vackra folkdräkter och karlar i stiliga kostymer. Många av männen hade också folkdräkt med tofsar vid knäna.

Jag tog tunnelbanan till Majorstuen och möttes av ännu fler uppklädda norrmän. Här gick de alla också omkring med serveringsfat på armen och dricka i handen. De var på väg, för att tillsammans med familj och vänner, starta dagen med en gemensam frukost hemma hos någon. Norska flaggan var uppsatt både här och där. På hus, i trädgårdar, utanför butiker och till och med på bussar, trikkar och taxibilar.
– Gratulerer med dagen! var hälsningsfrasen man mötte varandra med. Och allt emellanåt hördes någon som klämde i med:
– Ja, vi elsker detta landet som det stiger frem…

Ellen och Wilda var och mötte mig när jag kom till Oslo. Wilda var klädd i sin bunad (folkdräkt) speciellt införskaffad dagen till ära.  Även vi startade dagen med en hejdundrande frukost i Norges färger som sig bör.

Sedan gav vi oss ut på byen som alla andra i Oslo. Vi styrde stegen mot slottsparken för att följa med paraden där musikkårer spelade och skolbarn gick med flaggor och skolbanér. Det är frivilligt att delta för eleverna från årskurs 2 men tydligen väldigt populärt eftersom paraderandet framför slottet tog tre timmar innan alla var förbi. Kungen och drottningen stod och vinkade från balkongen. Syrenerna doftade och stora ståliga kastanjer blommade.

Enligt traditionen är pølser och is det som skall fylla magen resten av dagen. Eftersom vi var mera inställda på glass vandrade vi vidare i folkmassan mot Aker brygge. Så gjorde också flera tusen andra. Härligt med sol, glada människor och liv och rörelse i staden. Vid glassbutiken Paradis fick vi tänka om. Jag har aldrig sett en så lång glasskö, vi skulle ha fått vänta i minst en timme. Vi tog istället bussen till Bislet en bit utanför centrum. Där fanns en Deli de Luca där vi köpte glass utan att köa.

På eftermiddagen var det program för skolbarnen vid Marienlyst skola. Tvåornas föräldrar hade ställt iordning säckhoppning, gå-på-styltor, prickkastning, café och lotteri. Allting avslutades med att skolans blåsorkester tillsammans med en duktig trumgrupp från Brooklyn gav en svängig konsert mitt på skolgården. Höjdpunkten för mormor var nog att få gå in i skolan och se på Wildas klassrum. För Wilda var det roligast att få vara med sin kompis.

– No er jeg nog lite sliten, sa Wilda efter dagens festligheter och mormor kunde inte annat än hålla med.
Wilda fortsatte:
– Vet du om att Norge och Finland är de tryggaste länderna i världen.
– Hmm, så är det.
Mormors tankar letade sig vidare till terrorister och bombhot innan Wilda fortsatte:
– För här finns inga farliga spindlar å sånt.

Så kan man också se det. Tänk att mormor inte har förstått det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: